Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Портокалови курабии без месене

Портокалови курабии без месене

редакция:
Портокалови курабии без месене
Снимка: Росица Петрова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
13 мин.
Общо
33 мин.
Порции
2
"Цели 18 бр. вкусни и много ароматни портокалови курабии без месене - звучи като пълна купа щастие."

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. М
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 ч.л. течна или 2 прахчета по 2 г
  • олио - 1 ч.ч.
  • фреш - портокал 1/2 ч.ч. + кора на 1 портокал
  • заквасена сметана - 1/2 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • брашно - 5 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1пакет 10 г
  • още
  • захар - за поръсване
  • олио - за намазване на ръцете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. = 150 мл

Разбийте с миксер на високи обороти яйцата, захарта и ванилията до побеляване.

След това прибавете последователно останалите продукти като разбърквате след всяка добавена съставка, отново с миксер.

Содата смесете със заквасената сметана (може да ползвате и гъсто кисело мляко).

Брашното пресейте с бакпулвера и го добавете последно, на части към сместа, бъркайки с лъжица или с приставките за тесто на миксера.

Ще се получи много гъсто и лепкаво тесто, което поставете в хладилник за 30 минути.

След като мине това време, извадете тестото от хладилника и с намазани с олио ръце оформете топчета с големината на мандарина.

Поставете лесните курабии в тави, покрити с хартия за печене, на разстояние едно от друго, защото при печене ще се разлеят, тъй като тестото е много меко.

Поръсете всяка курабия със захар и сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 180 °C с вентилатор за около 12-13 минути, докато леко се запекат.

Използвах тавата на фурната, като слагах по 9 броя портокалови сладки във всяка тава.

Тъй като пекох с вентилатор, сложих двете тави наведнъж.

От това количество приготвих 18 бр. вкусни и много ароматни портокалови курабии без месене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: