Начин на приготвяне
1 ч.ч. = 150 мл
Разбийте с миксер на високи обороти яйцата, захарта и ванилията до побеляване.
След това прибавете последователно останалите продукти като разбърквате след всяка добавена съставка, отново с миксер.
Содата смесете със заквасената сметана (може да ползвате и гъсто кисело мляко).
Брашното пресейте с бакпулвера и го добавете последно, на части към сместа, бъркайки с лъжица или с приставките за тесто на миксера.
Ще се получи много гъсто и лепкаво тесто, което поставете в хладилник за 30 минути.
След като мине това време, извадете тестото от хладилника и с намазани с олио ръце оформете топчета с големината на мандарина.
Поставете лесните курабии в тави, покрити с хартия за печене, на разстояние едно от друго, защото при печене ще се разлеят, тъй като тестото е много меко.
Поръсете всяка курабия със захар и сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 180 °C с вентилатор за около 12-13 минути, докато леко се запекат.
Използвах тавата на фурната, като слагах по 9 броя портокалови сладки във всяка тава.
Тъй като пекох с вентилатор, сложих двете тави наведнъж.
От това количество приготвих 18 бр. вкусни и много ароматни портокалови курабии без месене.