Вкусна леща яхния

СтефанияСтефания
Новак
12291
Вкусна леща яхния
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Лещата може да бъде приготвена на вкусна яхния, която ще ви накара да си оближете пръстите, защото лещата освен вкусна, е и много полезна!"

Необходими Продукти

  • леща - 1 купичка (аз избирам най - ситната и най - тъмна)
  • лук - 3 големи глави
  • моркови - 2 големи
  • чесън - 4 - 5 големи скилидки
  • чушки - 1 червена
  • домати - 3 с.л. от консерва (на парченца)
  • сол - 1 ч.л. равна
  • чубрица - 1 ч.л. с куп
  • джоджен - 1 ч.л. с куп
  • за леща яхния
  • червен пипер - 1 с.л. с връх
  • брашно - 4 с.л.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настържете или нарежете на дребно морковите и ги запържете в тенджерката, в която ще варите лещата, за кратко.

Сложете лещата при морковите да се вари в 3.5 пъти повече вода, т.е. съотношението леща вода трябва да е 1 към 3.5. След 15 мин. добавете нарязаните лук и чушка със солта, джоджена и чубрицата.

Когато лещата е почти готова, добавете доматите за 10-на минути.

Ако предпочитате лещата на яхния, запържете брашното и пипера за 3-5 мин.

Добавете малко от супата към запръжката и бъркайте постоянно, за да се разтвори брашното.

Пет минути преди края нарежете чесъна на ситно и го добавете към вашата супа от леща.

Рецептите за леща са многобройни и ние препоръчваме обезателно да опитате от другите ни рецепти за леща като тази чорба от леща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
513
47
33
20
13
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Приготвям леща по същия начин и винаги става превъзходна, единствено не слагам джоджен, той върви повече с боб.
28.10.2024 21:45
1
Анонимен
Анонимен
Тази рецепта за леща е много вкусна, няколко пъти я приготвям, но аз също запържвам чесъна и лука с морковите, яхнията става по-ароматна, но първо слагам морковите и когато си пуснат цвета, добавям лука и чесъна.
28.03.2023 07:23
5
5
Анонимен
Анонимен
Стана вкусна! Няма хрупкав лук и преварена леща!
08.09.2024 13:32
1
Анонимен
Анонимен
Какво значи в 3,5 пъти повече вода??? За начинаещ готвач това е доста неразбираемо изказване!
23.01.2024 10:57
9
4
2
Покажи всички подкоментари
Елена
Елена
Рецептата е добра. Само спестих джоджена.
27.07.2023 19:47
1
4
Анонимен
Анонимен
Г/д следвам рецептата написана тук,но аз лично добавям в края на гозбата,но преди чесъна 200гр. сланинка..незнам дали е правилно но придобива уникален вкус и аромат :)
03.05.2023 14:34
7
Анонимен
Анонимен
Ако настържете морковите, вместо да ги режете на кубчета и след това ги леко запържите, лещата ще стане още по вкусно. Коментирам от опит ;)
25.04.2023 10:28
8
2
Потребител#240253
Потребител#240253
Рецептата е добра, но мила СТЕФАНИЯ запомни.... подправките, чесъна и лука се запържват в началото, за да може аромата им да остане в мазнината, иначе, ако само ги вариш или добавиш накрая аромата им намалява със 70 %....
03.02.2021 09:45
29
5
Miss Tasty
Miss Tasty
класическа рецепта, която всеки обича - и малки, и големи. типчно българско ястие с характер
01.03.2020 16:41
8
2
Потребител#234774
Потребител#234774
вкусна
16.07.2019 21:26
2
2
Екатеринска
Екатеринска
Сготвих като се водих от продуктите ,без да слагам джоджена. Сложих моркова със лещата в началото. Аз не запържвам нищо. Към края ,когато всички други продукти бяха готови ,сложих в купичка сол ,червен пипер ,черен пипер , две супени лъжици брашно и след разбъркване на сухо ,добавих студена вода и го разредих. Добавих в тенджерата и оставих да поври още десет минути. Стана много хубаво.
16.07.2019 14:33
13
5
Iva Gospodinova
Iva Gospodinova
а 2та моркова кога слагате? Защо не си проверявате описанията не зная...
19.11.2017 20:04
38
10
2
Покажи всички подкоментари
Весела
Весела
Страхотна манджа :)
Аз замених сухия джоджен с пресен и поръсих с магданоз след сервирането.
06.09.2017 13:34
3
2
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Добавям още една снимка към рецептата на "Вкусна леща яхния". Разликата е само тази, че аз я приготвям само при вареното ѝ с праз, около 2 стръка наситнени, и после добавям задушени 1 гл . лук - наситнен, доматите и червен пипер.
22.12.2016 21:45
9
3
Руси
Руси
А чесън кога слагаш?
27.03.2015 17:30
2
1
1
Покажи всички подкоментари
Потребител#166034
Потребител#166034
Извинявам се за пропуснатото "т" в думата "вместо"
27.07.2016 15:16
8
10
Потребител#166034
Потребител#166034
Вмесо "без да е беля" и "поставям е да се вари" се пише "без да Я (главата чесън) беля" и "поставям Я (лещата) да се вари". Възмущавам се от неграмотни хора.
27.07.2016 15:10
20
24
2
Покажи всички подкоментари
Ivo
Ivo
Аз измивам добре една глава чесън , отрязвам от двете страни и без да е беля слагам да се вари с лещата.Прибавям сухи чушка домат и люта чушка /изсушени от мен/ вместо пресни, нарязани на парченца.Имам и изсушена чубрица на връзка.Поставям е да ври с лещата. Когато е готова е изваждам. Ароматът е много различен.
Това е много стара рецепта, която знам от възрастни хора, които ,ако бяха живи, щяха да са над 120 г. Класика.
10.04.2016 00:37
30
5
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
След като се запържи обаче се доготвя още малко,за да се сготви брашното добре.След като спре да има пяна отстрани,значи брашното е напълно сварено.В противен случай ще ви боли корем слес това.
19.01.2016 14:19
16
2
Наталиа Петрова
Наталиа Петрова
Вместо чушка слагам лъжичка червен пипер.
17.01.2016 11:51
2