Начин на приготвяне
Пастата се сварява в подсолена вода по указанията на опаковката. В случая използвах прясна паста, която се вари три минути.
Прошутото се нарязва на ленти и запържва в сгорещения зехтин. Когато стане златисто се изважда и на негово място се слага нарязаният на дребно пресен лук, а малко след това и скилидката чесън.
Щом се запържат се прибавят сварените и отцедени папарделе заедно с малко от водата, в която са се варили.
Слага се консервиран грах и след неколкократно разбъркване се налива готварската сметана.
Към пастата папарделе се добавят лентичките прошуто, овкусяват се с малко смлян черен пипер и настъргано сирене Грана падано, след което са готови за сервиране.
Може да оставите едно-две парченца от прошутото, които да поставите най-отгоре, като декорация.
Папарделето с прошуто е много вкусна паста.