Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Тарт»Пролетен тарт със спанак и аспержи

Пролетен тарт със спанак и аспержи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Пролетен тарт със спанак и аспержи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
05/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Поканете пролетта на трапезата си с този великолепен солен тарт"

Необходими Продукти

  • Блат
  • брашно - 165 г
  • краве масло - 70 г меко
  • вода - 35 мл студена
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 щипка
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • Пълнеж
  • аспержи - 170 г зелени
  • спанак - 100 г замразен
  • горгонзола - 80 г
  • кашкавал - 130 г
  • яйца - 3 бр.
  • готварска сметана - 130 мл
  • сол - по желание (аз не слагам сол в плънката)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото: смесете брашното, маслото, водата, солта, захарта и бакпулвера. Омесете до получаване на гладко маслено тесто.

Оформете го на топка и разточете между два листа хартия за печене. Трябва да стане тънка кора с диаметър 30 см.

Отлепете горният пласт хартия, прехвърлете във форма за тарт със стандартни размери 28 см диаметър. Обърнете откъм тестото и отлепете и другия пласт хартия много внимателно, за да не скъсате тънката кора. Притиснете с ръце по дъното и стените на формата.

Надупчете блата с вилица и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 5 минути. Ако видите, че се издува, отворете фурната и пак дупнете блата на 2-3 места, без да правите реално дупки които да го пробиват напълно.

През тези 5 минути измийте, подсушете аспержите и отчупете долните твърди краища. Ако не са много дебели, не е нужно да ги белите.

Сложете ги върху блата във фурната и печете точно 8 минути.

През това време забъркайте сместа за плънката.

Чукнете яйцата в купата на блендер и добавете сметаната, горгонзолата, кашкавала на парченца и замразения спанак - леко отпуснат на стайна температура (не е нужно да го размразявате напълно).

ук може да си добавите и други сирена, каквото имате останали в хладилника. Аз сложих и малко Рокфор, освен горгонзолата.

Разбийте на високи обороти докато получите гладка смес. Сипете я върху блата, подредете отгоре аспержите нарязани по ваш вкус и пъхнете отново във фурната.

Печете соления тарт докато плънката стегне и хване лек загар.

Сервирайте пролетния солен тарт със спанак и аспержи топъл или изстинал (на стайна температура). Много свеж и вкусен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: