Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Мекици»Улични мекици от едно време

Улични мекици от едно време

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5284k1k2k5
Улични мекици от едно време
Снимка: Величка Щърбанова
2 / 6
06/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
15
"Тестото за тези улични мекици от едно време се приготвя от вечер за сутринта."

Необходими Продукти

  • брашно - 4 ч.ч.
  • мая(суха) - 7 г
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 2 1/2 ч.ч. (топличка)
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото за тези улични мекици от едно време се приготвя от вечер за сутринта.

Сложете в купата за месене на Таперуер брашното, маята, захарта и солта. Добавете топлата водичка и сложете капака на купата.

Обезвъздушете.

Подхвърляйте купата няколко пъти, докато усетите, че тестото е станало на топка.

Поставете купата в хладилника.

На сутринта извадете купата, махнете капака и с шпатула разбъркайте лепнещото тесто. Сложете капака. Обезвъздушете и оставете купата на топло.

Когато капакът сам се отвори, значи тестото е готово.

Сложете дълбок тиган с мазнина на котлона да загрее добре. С намазнени ръце късайте от тестото, оформете на мекички и пускайте в горещата мазнина.

Пържете до златисто и от двете страни. Изпържените мекици поставяйте върху кухненска хартия за да се отнеме излишната мазнина.

Сервирайте домашните улични мекици с пудра захар, мед, сладко, сирене - по ваш вкус.

Да Ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Не, не съм сгрешила пропорциите. Тестото наистина става много меко и лепнещо, - точно такова трябва да бъде! Затова с него се работи бързичко и с добре намазнена ръце! Неслучайно съм публикувала снимки на тестото в купата- да се види как точно трябва да изглежда на вид.
02.03.2024 21:16
Анонимен
Анонимен
Здравейте правя ги вече 2 години. Втази смес добавям супена лъжица ракия. Поемат по малко мазнина. Правя много често. Любими са на цялата фамилия.
14.10.2023 15:33
2
Анонимен
Анонимен
Водата за това брашно е много!
15.07.2023 13:07
Анонимен
Анонимен
Четете 4 чаши брашно и 2,5ч вода.Как решихте, че брашното е 0,500г и водата 0,500мл.Независомо от размера на чашата с която се мери няма грешка.може да се наложи да се добави брашно,но това зависи от марката му.
14.07.2023 17:36
1
Анонимен
Анонимен
Разбира се че ще стане течно.На 500мл вода 500гр брашно?То бива да е меко,ама чак пък толкова!!
30.05.2023 14:18
1
1
Анонимен
Анонимен
Тестото стана ужасно течно, трябваше да добавя още почти толкова брашно. Мисля че, има нещо объркано в пропорциите.
18.03.2023 11:00
1