Начин на приготвяне
Затопляме прясното мляко.
През това време вземаме дълбока купа и сипваме пресято брашно - около 400 г.
Към него добавяме солта и разбъркваме добре. Правим кладенче, в което ще сипем течните съставки.
След като се е затоплило млякото, към него добавяме маята и захарта, като разбъркваме добре, завиваме и оставяме настрана за около 15 минути.
Към брашното счукваме яйцата, като от едното си отделяме 1 жълтък за намазване на кифличките.
Докато чакаме да се активира маята, завиваме купичката с яйцата с фолио, за да не хваща куричка.
Когато е готова маята, я добавяме към брашното.
През това време изваждаме маслото, защото то трябва да е на стайна температура.
Започваме да месим тестото и добавяме постепенно останалото брашно. Месим внимателно, докато стане леко лепкаво и меко.
В съда, в който сме замесили тестото, сипваме малко олио, намазваме стените и поставяме тестото.
Завиваме с кърпа и го оставяме да втаса.
Готовото тесто изваждаме и разделяме на 10 равни части. Всяка част оформяме на топчица, която след това разточваме.
Вземаме една чиния, поръсваме с брашно и поставяме първата разточена топка. Отгоре намазваме с масло.
Така разточваме втората, поставяме я върху първата и отново намазваме с масло.
Така правим и останалите, като всяка една слагаме върху другата и мажем с масло отгоре.
На последната не мажем масло.
Отгоре поръсваме с малко брашно и завиваме с хавлия за около 5-6 минути.
Премахваме кърпата, на плота поръсваме с брашно и поставяме разточените топки - една върху друга.
Започваме да ги разточваме внимателно, като не ги точим в кръг, а като правоъгълник.
Оформеният правоъгълник прегъваме от двете страни към средата и отново разточваме.
Дължината му е около 64 см, а ширината му е 17-18 см.
Оформя се един правоъгълник, който поръсваме с брашното и обръщаме обратно.
С ножче за пица си оформяме триъгълници.
Върху всеки триъгълник поставяме сладко и завиваме от широката към тясната страна.
Поставяме ги в тавичка и оставяме отново да втасат.
След като са готови, вече ги намазваме с жълтъка и поставяме във фурната да се пекат.
Вадим и оставяме да изстинат, след което поднасяме.
Кифличките с масло по рецепта на Таня са готови.