Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Кифлички с масло по рецепта на Таня

Кифлички с масло по рецепта на Таня

Кифлички с масло по рецепта на Таня
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
13
"Неустоими маслени кифлички с вкусен пълнеж"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл топло
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1 пакетче (7 г)
  • брашно - 600 г
  • масло - 150 г
  • сладко - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме прясното мляко.

През това време вземаме дълбока купа и сипваме пресято брашно - около 400 г.

Към него добавяме солта и разбъркваме добре. Правим кладенче, в което ще сипем течните съставки.

След като се е затоплило млякото, към него добавяме маята и захарта, като разбъркваме добре, завиваме и оставяме настрана за около 15 минути.

Към брашното счукваме яйцата, като от едното си отделяме 1 жълтък за намазване на кифличките.

Докато чакаме да се активира маята, завиваме купичката с яйцата с фолио, за да не хваща куричка.

Когато е готова маята, я добавяме към брашното.

През това време изваждаме маслото, защото то трябва да е на стайна температура.

Започваме да месим тестото и добавяме постепенно останалото брашно. Месим внимателно, докато стане леко лепкаво и меко.

В съда, в който сме замесили тестото, сипваме малко олио, намазваме стените и поставяме тестото.

Завиваме с кърпа и го оставяме да втаса.

Готовото тесто изваждаме и разделяме на 10 равни части. Всяка част оформяме на топчица, която след това разточваме.

Вземаме една чиния, поръсваме с брашно и поставяме първата разточена топка. Отгоре намазваме с масло.

Така разточваме втората, поставяме я върху първата и отново намазваме с масло.

Така правим и останалите, като всяка една слагаме върху другата и мажем с масло отгоре.

На последната не мажем масло.

Отгоре поръсваме с малко брашно и завиваме с хавлия за около 5-6 минути.

Премахваме кърпата, на плота поръсваме с брашно и поставяме разточените топки - една върху друга.

Започваме да ги разточваме внимателно, като не ги точим в кръг, а като правоъгълник.

Оформеният правоъгълник прегъваме от двете страни към средата и отново разточваме.

Дължината му е около 64 см, а ширината му е 17-18 см.

Оформя се един правоъгълник, който поръсваме с брашното и обръщаме обратно.

С ножче за пица си оформяме триъгълници.

Върху всеки триъгълник поставяме сладко и завиваме от широката към тясната страна.

Поставяме ги в тавичка и оставяме отново да втасат.

След като са готови, вече ги намазваме с жълтъка и поставяме във фурната да се пекат.

Вадим и оставяме да изстинат, след което поднасяме.

Кифличките с масло по рецепта на Таня са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: