Начин на приготвяне
Великденски лимецови погачи, които по нищо не отстъпват на козунака.
Прясното мляко се изсипва в млековарка, като предварително се отделят 2 с.л.
Загрява се леко в млековарката, след което се изсипва в купа.
Прибавя се кафявата захар и натрошената на ситно мая.
Разбърква се много добре и се оставя да шупне.
Яйцата 3 бр. се изсипват в друга купа и се разбиват на пяна.
Козето кисело мляко се разбърква до получаване на гладка смес и на тънка струя се прибавя към яйцата при продължително бъркане.
Маслото 70 гр. се разтопява на средна степен на котлона.
Лимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се меси.
Прибавя се солта и се разбърква много добре.
В средата се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая, яйцата с киселото мляко и разтопеното масло.
Замесва се гладко тесто, което се завива с кърпа и се оставя да втаса 20 мин.
След това тестото се премесва отново и се разделя на две части, като от всяко част се прави една погача.
Едната част се разделя на три топки.
Всяка топка се разточва на кръг с диаметър 25 см.
Останалото масло се разтопява и охлажда.
Всеки разточен кръг се намазва с масло и се нарежда една върху друга.
Кръгът се нарязва на осем части.
Всяка част се усуква на руло и се нарежда в предварително намазана с масло тава.
Втората част от тестото се оформя на погача по същият начин.
Оставят се да втасат още 30 мин., след което се намазва с разбити 2 бр. жълтъци и 3 с.л. прясно мляко
Пекат се в предварително загрята фурна 40 мин. на 190 градуса.
След като се извадят от фурната, се намазват отгоре с масло.
Опитайте и вие да приготвите погача с лимец.