Начин на приготвяне
Млякото се загрява леко.
Към него се добавят захарта, маята и 2 с.л. брашно.
Разбърква се и се оставя за 10 мин, за да се активира маята.
От брашното, подходящо за домашни питки, се оформя кладенче, в което се изсипва солта, олиото, яйцата, белтъка, 1 с.л. оцет и прясното мляко с маята. Омесва се меко тесто, намазва се с олио, покрива се с кърпа и се остава да втаса за 40 мин.
Втасалото тесто за питката Слънце се разделя на три равни части.
Разточват се 3 кори, всяка се маже с разтопеното масло и мас. Корите се слагат една върху друга и се разрязват на 16 триъгълника.
Всеки триъгълник се навива на фуния, само един се оформя като топка, която се слага в средата на тавата.
Оформената пита втасва за още 40 - 50 мин. С помощта на силиконова четка се маже със смес от жълтък и кисело мляко.
Пече се празнична слънчева пита на 180 °C за 40-45 мин.
Фурната не се загрява предварително.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за питка Слънце, пухкава памук погача или питка Цвете.