Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична слънчева пита

Празнична слънчева пита

КрисиКриси
Новак
3029077319
Празнична слънчева пита
Снимка: Анонимен
1 / 4
02/01/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
16
"Празнична питка като слънце - не подминавайте тази вкусна домашна кокона"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 2 + 1 белтък
  • прясно мляко - 350 мл
  • олио - 3 с.л + 2 с.л. за намазване на тестото
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • суха мая - 1 и 1/2 п./ 10 г /
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - около 1 кг
  • За навиване
  • свинска мас - 1 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се загрява леко.

Към него се добавят захарта, маята и 2 с.л. брашно.

Разбърква се и се оставя за 10 мин, за да се активира маята.

От брашното, подходящо за домашни питки, се оформя кладенче, в което се изсипва солта, олиото, яйцата, белтъка, 1 с.л. оцет и прясното мляко с маята. Омесва се меко тесто, намазва се с олио, покрива се с кърпа и се остава да втаса за 40 мин.

Втасалото тесто за питката Слънце се разделя на три равни части.

Разточват се 3 кори, всяка се маже с разтопеното масло и мас. Корите се слагат една върху друга и се разрязват на 16 триъгълника.

Всеки триъгълник се навива на фуния, само един се оформя като топка, която се слага в средата на тавата.

Оформената пита втасва за още 40 - 50 мин. С помощта на силиконова четка се маже със смес от жълтък и кисело мляко.

Пече се празнична слънчева пита на 180 °C за 40-45 мин.

Фурната не се загрява предварително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: