Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Пирожки»Пирожки с ябълков пълнеж

Пирожки с ябълков пълнеж

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пирожки с ябълков пълнеж3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
20
"Малки и наистина разкошни пирожки с ябълков пълнеж, приготвени с много любов и търпение. Нека е сладко на всички"

Необходими Продукти

  • ТЕСТО
  • захар - 50 г кристална
  • яйца - 2 М
  • пакетче - 1 ванилова захар
  • кисело мляко - 125 г + 2 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • универсално брашно - 420 г
  • бакпулвер - 10 г
  • щипка - сол
  • лимонова кора - настъргана кора от 1/2
  • ПЛЪНКА
  • ябълки - 330 г *
  • захар - 25 г кристална
  • сладко по избор - 30 г
  • краве масло - 20 г
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • пудра захар - за поръска
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купата на миксера се счупват яйцата, добавя се захарта, ваниловата захар и солта. Разбива се с телена бъркалка.

Добавя се олиото, киселото мляко и отново се разбърква до гладка смес.

Постепенно се прибавя брашното с бакпулвера и се замесва тесто.

Меси се за около 4 -5 минути на средна скорост, докато се образува гладка топка тесто и се е отделила от стените на купата. Повече брашно не е необходимо.

Ако е прекалено сухо - това зависи от вида на брашното, се добавя 1 до 2 ч.л. кисело мляко.

Изважда се, покрива се с кърпа и се оставя, докато се приготви плънката.

ПЛЪНКА:

Ябълките (*двойно количество съм ползвала ябълки, защото направих по-малки пирожки, като другите съставки останаха непроменени) се почистват и се нарязват на дребни кубчета.

Поставят се в касерола, добавя се захарта, сладкото, маслото, лимоновият сок, разбърква се и се поставя на умерен котлон. След като заври, се оставя да къкри за около 7-8 минути или докато се изпари течността, при периодично разбъркване. Сместа трябва да е почти суха. Сваля се от котлона и се охлажда.

От тестото се откъсват парчета равни по размер, около 50 г всяко. Разбира се, че е възможно да се приготвят така, както на вас ви харесва, може всяко топче тесто да е с по-голям размер, примерно от 80 грама, така ще имате по-големи пирожки. Но на мен ми харесват да са по-малко, и поради тази причина трябваше да увелича количеството на ябълките.

Тестото се разточва в кръг около 10 см в диаметър (ако са големи, се разточва до 14 см в диаметър). Много е удобно да се разточи с ролер, както и направих, или с тънка точилка. Тестото е изключително добро за работа, не залепва и се работи много лесно.

По средата се поставя 1 пълна ч.л. от плънката и се прихлупва. По края се натиска с виличка, да се залепят страните.

Така приготвени, са готови за пържене.

Приготвя се не много голяма тенджера - да събира около 4 бройки.

Налива се олио около 2 пръста, сгорещява се.

Подреждат се пирожките в горещата мазнина и се пържат до златисто - кафяво и от двете страни (от 9-та степен на 6-та).

Изваждат се пирожки с ябълков пълнеж върху домакинска партия за кратко, колкото да попие излишната мазнина. и още топли се напудрят обилно с пудра захар.

Вижте още тънкости при направата на ретро пирожки. Съществена част от приготвянето е самото оформяне на пирожките, така че разберете повече за всяка стъпка в процеса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Оригинална рецепта с невероятен резултат!
23.10.2024 19:25
1