Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Ароматна пица с шафран и кашкавал

Ароматна пица с шафран и кашкавал

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1791k6886
Ароматна пица с шафран и кашкавал
Снимка: Албена Атанасова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Няма друга като домашната пица - несъвършена, но много по-сочнна и вкусна"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 300 г
  • топла вода - 150 мл
  • суха мая - 7 г (или 20 г прясна мая)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • За соса
  • доматено пюре - 200 мл
  • чесън - 1 скилидка (накълцана или пресована)
  • зехтин - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • риган
  • босилек - на вкус
  • За топинга
  • бекон - 200 г
  • кашкавал - 200 г
  • моцарела - 100 г
  • шафран - 0.3 г
  • маслини - 50 г
  • чушка - 1 бр.
  • босилек - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода разтворете маята и захарта. Оставете за 5-10 минути, докато маята шупне.

В голяма купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете шупналата мая и зехтина.

Омесете гладко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.

Приготвяне на соса:

Загрейте зехтина в тиган и добавете чесъна. Гответе за кратко, без да прегаря.

Добавете доматеното пюре и подправките. Гответе 5-10 минути, докато сосът леко се сгъсти.

Оформете тестото на топче и разточете върху набрашнена повърхност.

Поставете тестото върху хартия за печене или намазнена тава.

Намажете тестото със соса.

Разпределете настъргания кашкавал равномерно.

Полейте с водата, в която е накиснат шафранът, за лек аромат и жълтеникав оттенък.

Добавете бекон, чушката и моцарелата и маслините, ситно нарязани.

Печене:

Загрейте фурната на 160°C.

Печете пицата за около 20 минути или докато блатът стане златист, а кашкавалът се разтопи и зачерви.

По желание поръсете с пресен босилек или няколко капки зехтин преди сервиране на ароматна пица с шафран и кашкавал.

Вижте още как се прави традиционна италианска пица, както и кое е най-доброто брашно за пици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: