Начин на приготвяне
Нарежете праза на тънки кръгчета и го задушете в загрятото олио или зехтин на среден огън, докато омекне около 5 минути.
Измийте ориза добре и го прибавете към праза. Разбъркайте и запържете за 1-2 минути, докато стане леко прозрачен.
Прибавете нарязаните на ивици печени чушки, червения пипер, кимиона, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
Залейте с бульона (или водата), намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън, докато оризът поеме течността (около 15-20 минути за бял ориз или 30-35 минути за кафяв ориз).
Финални щрихи: Свалете от котлона, похлупете с капак и оставете сготвения ориз да почине 5-10 минути.
Поръсете с пресен магданоз и поднесете топла зимната гозба.
Може да хапвате ориз с печени чушки и праз лук самостоятелно или като гарнитура към месо, риба или вегетариански ястия.
Добър апетит!