Начин на приготвяне
Всички зеленчуци се измиват, почистват и се нарязват, поръсват се със солта и захарта и се оставят да престоят 24 часа. Отцедилият се сок се смесва с оцета и се възварява.
Зеленчуците се нареждат в стъклени буркани, в които са поставени по 3-4 зърна черен пипер, залива се с изстиналата заливка и се притиска с вишневи клонки и измит речен камък.
В сезона на туршиите, освен царската туршия, опитай непременно и рецептите ни за парена туршия и туршията в бидон.
Коментари
За 3 л. буркан зеле-1бр моркови карфиол -1бр.камби-червени и зелени чесън.Всичките продукти го редим като цветна мозайка в 3л. буркан напълваме с вода до горе.С водата от буркана правим саламурата като добавим 5 с.л. сол и 6 с. л. захар 15 зрънца карфиол 0.200 гр.оцет и и 0.200 гр. мед.Всичкото това го варим докато се разстопи меда.Заливаме наредената трушия и запечатваме.Разклащаме буркана поне 10 дни.Да ви е сладко.
Това не е рецептата за царската туршия. Аз ще Ви предложа универсален сироп за заливане на туршия.
3 л.вода
1 ч.чаша оцет
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша едра сол
15 гр./1 супена лъжица/натриев бензоат.
Иначе рецептата е класика, макар че аз я правя без зелени доматчета, а с малко повече карфиол.