Начин на приготвяне
Измиваме ориза под течаща студена вода, докато водата остане прозрачна.
Поставяме ориза в купа със студена вода, да се накисне за 30 мин.
Отцеждаме ориза и го оставяме да почива за още 30 мин.
Поставяме ориза в тенджера и го заливаме с водата. Поставяме капак. Включваме котлона на силен огън, докато заври, след което намаляваме силата на котлона на половина за 10 мин. Изключваме котлона и оставяме ориза да дръпне.
В подходящ съд смесваме оризовия оцет, солта и захарта и нагряваме на котлона, докато се разтворят.
Изсипваме ориза в продълговата пластмасова или стъклена тава, за да изстине равномерно.
Поръсваме ориза с оцета и внимателно разбъркваме с дървена шпатула, докато е топъл.
Върху влажна тънка кърпа разстиламе лист нори, върху него слагаме с навлажнени ръце от ориза на пласт широк 5 - 6 см., запазвайки 2 см. от началото на листа без ориз.
Върху ориза подреждаме обеленото и нарязано на ивички авокадо, крема сирене и сьомга.
Намокряме горния края на норито с вода.
С помоща на кърпата навиваме с приплъзваме на стегнато руло. Оставяме за малко да почине, за да омекне норито.
С остър нож режем готовото суши на колелца.
В купичка разбъркваме соевия сос с уасабито.
Коментари