Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Миш Маш»Шакшука - Яйца по Арабски

Шакшука - Яйца по Арабски

17/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
"По наше мнение има две велики арабски открития, които заслужават Нобелова награда - арабските цифри и шакшука"

Необходими Продукти

  • За вкусна шакшука ви трбяват:
  • яйца - 4 бр.
  • чушки - 2 зелени
  • домати - 500 гр. или консерва
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1 глава
  • кимион - щипка
  • сол
  • захар - на вкус
  • черен пипер
  • магданоз
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Макар и непознато, ястието Шакшука набира все по-голяма популярност у нас. Шакшука представлява леко ястие, което се сервира най-вече за закуска и е изключително популярно в страните от Северна Африка - Египет, Алжир, Израел и много други. Ако отидете в някоя от тези държави, във всеки по-хубав хотел за закуска ще ви сервират Шакшука - че как иначе ;) Преведено от арабски Шакшука означава всичко смесено и представлява поширани яйца с домати и други зеленчуци запечени на фурна или на тиган. Ето и рецептата за класическа Шакшука:

В загрято олио се запържват нарязания лук, чушките, почистени от семената, скилидките чесън.

Добавят се нарязани ситно или настъргани домати. Овкусяваме със сол, захар, черен пипер и кимион.

Оставяме да къкри на тих огън, като се разбърква непрекъснато. Щом се посгъсти се чукват яйцата.

Може с лъжица да им се оформи нещо като гнездо. Оставяме да се готвят до готовност.

Поднасяме готовата шакшука с нарязан ситно магданоз! Бързо и вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
535
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#335605
Потребител#335605
Мария Николова
Не мога да повярвам, на късмета си, да получавам съобщения и визия от Готвач.
Препращам всичко на всички, които познавам и не познавам. Има тенденция, да си направя ежедневни частни партита, на колегите неработещи пенсионери.
Ода на радостта за Готвач.
Обичам ви и готвачи и дегустатори.
Една препоръка - с какво вино се пие. Всичко, което предлага те - месо, зеленчуци, плодове или тортички.
Благодаря за всичко.
10.02.2024 00:35
4
Потребител#335605
Потребител#335605
Мария Николова Атанасова
10.02.2024 00:29
2
Анонимен
Анонимен
Правя нова ястие от години, но незнаех че се казва Шасшука.
16.07.2023 23:08
2
Анонимен
Анонимен
Преди месец като бяхме в Египет всяка сутрин за закуска имаше и Шакшука. На всички много ни хареса и вече няколко пъти я правя по тази рецепта. Уникален вкус.
25.04.2023 10:46
4
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Любимата ни Шакшука, а видеото е незаменим помощник когато правиш рецептата за първи път.
28.03.2023 07:41
2
1
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Бързо, лесно и всички у дома много харесахата това ястие
13.11.2022 10:59
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесна рецепта!
13.11.2022 10:58
2
Анонимен
Анонимен
На това му казваха ЯЙЦА ПО ЧОРБАДЖИЙСКИ!!!
25.07.2022 16:57
10
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Може ли да се добави малко сирене или настърган кашкавал? Иначе е чудесна манджа!
02.07.2021 10:18
3
2
Покажи всички подкоментари
maria
maria
Много вкусно стана!
28.08.2019 15:22
3
Евгени
Евгени
Рецептата е изпробвана многократно. Супер е!
12.06.2019 14:53
4
1
Васил Петков
Васил Петков
Може и малко натрошено сирене...
22.01.2019 23:28
10
Милена Димитрова
Милена Димитрова
Бях забравила това ястие. Като дете майка ми ни приготвяше така яйцата. Сервираше ни ги поставени в оформен във формата на лодка запечен кренвирш. При първа възможност ще го приготвя.
14.07.2018 19:28
20
2
Яница Николова
Яница Николова
Много апетитно изглежда!
18.05.2018 23:30
13
2
Николай Митев
Николай Митев
Преди малко го направих, страхотно.
12.05.2018 21:48
14
Мисса
Мисса
изглежда много интересно и вкусно .... ще опитам
25.04.2018 09:35
7
1
Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Хубава рецепта. Когато живях в Израел, се научих от местните хора да я правя тази рецепта . Само че аз добавях пресни нарязани на ситно домати, и нали обичам леко пикантните ястия ,прибавях и мъничко нарязана на ситно люта чушка( само за мен ) .Шакшуката е доста популярна в Израел . Смята се, че родното място на ястието е Тунис.
24.04.2018 18:03
27
3
Елица
Елица
Много вкусно.
01.02.2017 17:24
7
Петър Шолеков
Петър Шолеков
Получи се перфектно! Благодаря!
11.01.2017 12:13
11
Потребител#181164
Потребител#181164
Не е миш-маш , защото не се ползва магданоз . Ще ви напиша аз как го правя:
Олио , две глави лук нараязан и запържен , добавям 4-5 скилидки счукан чесън , после нарязани една червена , една зелена и една жълта или оранжева чушка , захлупваме с капак да се задушат и отвреме навреме рзабърквам . После добавям нарязаното домати или консерва и може да добавим нарязани 4-5 черита-домати . Изчаквам 10-15 минути и прибавям щипка-две джинджер , едно люто чушле нарязано на ситно , чаена лъжичка захар да убие киселината на доматите и разбърквам . Чуквам 9 яйца и върху тях поставям резенчета топено сирене , но по-твърдо , намалявам огъня и покривам с капак за 2-3 минути , след което изключвам газовия котлон .
16.12.2016 15:54
63
8