Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Булгур със спанак и моркови

Булгур със спанак и моркови

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Булгур със спанак и моркови
Снимка: Севда Андреева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"За любителите на балансираното хранене представяме рецепта с тази пълноценна зърнена храна - булгур, която освен здравословна, е и наистина много вкусна"

Необходими Продукти

  • спанак - 500 г, пресен
  • булгур - 2 ч.ч.
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • магданоз - ½ връзка
  • зехтин - 70 мл
  • доматено пюре - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистваме и измиваме спанака.

В дълбок съд върху котлона слагаме да заври вода.

Изсипваме спанака и го бланшираме за около три минути.

Веднага го изваждаме и заливаме със студена вода, за да се пресече варенето. Нарязваме го на ситно.

В съд, в който ще приготвим булгура, слагаме зехтина да загрее.

Изсипваме лука и нарязаните на ситно моркови и чесън.

Запържваме леко и към тях прибавяме спанака и доматеното пюре.

Овкусяваме със солта и зехтина. Накрая прибавяме измития и изцеден булгур.

Запържваме още малко и прибавяме вода, която да покрие поне един пръст сместа.

Захлупваме с капак и след като заври, оставяме да къкри на слаб огън за около десет минути.

Сваляме от котлона и прехвърляме булгура в тава за печене.

Поръсваме с наситнен магданоз и слагаме да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за двадесет минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

никнай
никнай
Бланширане, варене, пържене, печене .... лудост.
Абе ти безработна ли си че си разхищаваш така времето за приготвяне на най-семплите ястия?
08.02.2016 00:49
1
Люси
Люси
Супер се получи, макар че малко ми се наложи да я променя! Нямах 2 чаени чаши булгур, та сложих 1чч булгур и 1чч амарант. Оставих да поври малко повечко (15-20мин, докато изври водата) и сервирах направо така (без запичането). Следващия път ще я пробвам и в оригинал! Благодаря за рецептата и поздрави : )
05.01.2016 20:55