Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Пълнозърнеста фокача със зеленчуци

Пълнозърнеста фокача със зеленчуци

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Пълнозърнеста фокача със зеленчуци
Снимка: Monika Ivanova
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2-3
"Вкусно, полезно и ... казахме ли вкусно"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г пълнозърнесто
  • мая - 1 ч.л. суха
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 с.л.
  • зехтин - 5 с.л.
  • домати - 2 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • босилек - 1 стрък
  • маслини - 15 бр. без костилки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата се затопля леко. Маята се размива в топлата вода и се разбива, докато се образува пяна. В съд се слага брашното, солта и захарта, 1 супена лъжица зехтин и размитата мая.

Разбърква се, а след това се меси 5 минути, като при необходимост може да се добави още брашно. Тестото се прави на топка и се намазва от всички страни със зехтин. Покрива се с влажна кърпа и се оставя за 1 час на топло.

Измесва се още веднъж за 1 минута и се оставя да втаса още 30 минути на топло. Разточва се на 2 кръгли питки с дебелина 2 сантиметра. С дръжка на дървена лъжица се правят леки вдлъбнатини във всяка от питките.

С четчица се нанася зехтин върху тестото. Доматите се режат на резенчета, чушката се реже на ивици. Върху всяка питка се слагат резени домати и ивици чушка.

Поръсва се с маслините и листенца от босилек. Пече се 30 минути на 200 градуса в тава, постлана с хартия за печене. Сервира се топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: