Начин на приготвяне
Изберете по-узрели череши. Измийте ги хубаво, след което ги изчистете от костилките и дръжките.
В голям съд се слагат вече почистените череши. Залейте ги със захарта и рома и разбъркайте. Оставете за един ден да престоят, като периодично ги разбърквате - така черешите сами ще пуснат сок и ще се разтопи захарта.
След като са престояли достатъчно и се е образувал захарен сироп, сложете сместа да ври на бавен огън, като периодично разбърквате. Когато сиропът се сгъсти достатъчно, добавяте лимонената киселина, бъркате за около 2-3 минути и махате от котлона.
Добавят се и ванилиите на прах и отново се разбърква хубаво. Готовото сладко се затваря в буркани и се обръща надолу с капачката. Покрива се с кърпа и когато изстине, се прибира на тъмно и прохладно място.