Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка детелина

Питка детелина

Питка детелина
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
9
"Една питка може да донесе повече от щастие, носи и наслада"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 270 мл
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 800 - 900 г
  • мас - 1 к.ч. за намазване на корите
  • сирене - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирам маята с топлото мляко заедно със захарта и малко брашно. След като шупне, се замесва тесто заедно с останалите продукти.

Оставя се да удвои обема си, след което се дели на една малка и една голяма част. Голямата се разделя на 6 еднакво големи части (около 170 г) а другата част разделям на 2.

Всяка част от 6-те топки разточвам на обла кора, която намазвам обилно с мас, поръсвам със сирене и режа от центъра до края.

После навивам от единия край и се получава едно руло с остра и тъпа част. Подреждам в тавата 3 такива части, а от другите три навивам от двете страни и се получава с две рулца.

Редя ги едно голямо и едно двойно. А от останалото тесто разточвам две обли кори, които слепям, като са намазани с мас, и ги режа на 3 триъгълника.

Цепвам ги по средата и промушвам от долу нагоре( получава се листо). Тях редя в центъра над двойните рулца. Оставям питката да втаса, след което я мажа с жълтък, мляко и олио.

Пека в загрята фурна на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Благодаря! Става висока и много пухкава. Вчера набързо я оформих, не е много сложна.:)
29.02.2016 12:31
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Много е красива,сигурна съм че е и много вкусна
29.02.2016 12:28