Начин на приготвяне
В хладката вода се натрошава маята с захарта и 1 с.л. брашно Разбърква се и оставяме да се активира за 10 минути.
Замесва се средно меко тесто и оставяме на топло да удвои обема си за 40 минути. Разделя се тестото на две части. От едната час са детелините, а от втората час са питките и розичките.
Първата част тесто се разточва на дебел лист и изрязваме кръгчета с чаша с диаметър 7 см. Трябва ни и колбас телешки или камчия, нарязан на кръгчета. Върху кръгче тесто сложете кръг салам и отгоре пак кръг тесто.
С остър нож нарязваме на 8 сектора. Всеки два сектора се завъртат един към друг и върховете се слепват с малко вода или белтък, намазваме с жълтък, разбит с малко вода, и поръсваме сусам.
Печем 20 минути на умерена фурна 170 градуса.
От втората част тесто се оформят питки по средата с парче колбас.
Розичките се оформят, като се разточи тесто на правоъгълник и се нарязва на ленти по 2 см. Нарежда се колбас, нарязан на лунички, и лентата се навива - получава се роза. Намазват се с жълтък и печем до златисто.
Вкусно и красиво!