Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунаци без месене

Козунаци без месене

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Козунаци без месене2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"От нас да знаете, може да приготвите страхотни козунаци и без месене"

Необходими Продукти

  • брашно - 1.2 кг
  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 5 бр.
  • мас - 3 с.л.
  • олио - 10 с.л.
  • захар - 150 г (и още при правенето на рулата - за поръсване)
  • мая - 1 пакетче (42 г)
  • ванилия - 3 пакетчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете 1 кг от брашното във фурната за 30 минути, след което го пресейте 3 пъти. Сипете го в купа и направете кладенче, добавете 1 с.л. захар, натрошете маята и залейте с топлото мляко.

Изчакайте маята да се активира. След това добавете останалото топло мляко, разбитите яйца и разтопената мазнина, щипка сол и захарта.

Замесете тесто, което се поръсва с още брашно, за да стане гладко нелепнещо тесто.

Ударете го 100 пъти и след това го върнете в купата, за да втасва. Втасалото тесто се слага на масата, която предварително е намазнена с олио. Тестото не се меси изобщо, а се разделя на 9 равномерни топки.

Разтегнете ги с пръсти и поръсете със стафиди и захар. Направете рула от тях, които се поставят в тавичка. Оставете да втасат отново, намажете ги с разбит белтък и поръсете със захар.

Печете козунаците 15 минути на 170 градуса на два реоатана, след което се пекат на долен реотан около 10 минути и накрая около 5 минути на двата реотана.

Козунаците без месене са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.2
54
41
30
21
13
Дай твоята оценка:

Коментари

Мариана Видева
Мариана Видева
Естествено било,че трябва да се замеси, естествено било,че трябва да втаса,аз това го знам,че е естествено.Просто не пишете в заглавията, че е без месене , че е без втасване.
04.04.2018 12:21
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Много вкусно!
03.04.2018 22:10
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Няма начин да не се меси, особенно за козунаци, хляб може но сладките теста са по специфични и конци няма да станат. А Таня е искала да каже, че не се меси докато ви заболят ръцете. :)
24.03.2018 15:01
4
Цветанка Цветанова
Цветанка Цветанова
Рецептата е уж без да месим, но в същото време пише-"замесете тесто" ?
12.02.2017 09:59
7
1
1
Покажи всички подкоментари
Супер Иван
Супер Иван
"Затоплете 1 кг от брашното във фурната за 30 минути, след което го пресейте 3 пъти" - точно тук ме загубиха...
12.04.2016 18:11
22
1
Покажи всички подкоментари
Мариана Видева
Мариана Видева
Е, то има и без втасване, пък тестото се оставя да втасва.
12.04.2016 17:07
12
1
Покажи всички подкоментари
Monika Ivanova
Monika Ivanova
бива ли заглавието да е без месене и отдолу да пише:ударете го 100 пъти?
11.04.2016 15:25
50
1
1
Покажи всички подкоментари