Начин на приготвяне
Затоплете 1 кг от брашното във фурната за 30 минути, след което го пресейте 3 пъти. Сипете го в купа и направете кладенче, добавете 1 с.л. захар, натрошете маята и залейте с топлото мляко.
Изчакайте маята да се активира. След това добавете останалото топло мляко, разбитите яйца и разтопената мазнина, щипка сол и захарта.
Замесете тесто, което се поръсва с още брашно, за да стане гладко нелепнещо тесто.
Ударете го 100 пъти и след това го върнете в купата, за да втасва. Втасалото тесто се слага на масата, която предварително е намазнена с олио. Тестото не се меси изобщо, а се разделя на 9 равномерни топки.
Разтегнете ги с пръсти и поръсете със стафиди и захар. Направете рула от тях, които се поставят в тавичка. Оставете да втасат отново, намажете ги с разбит белтък и поръсете със захар.
Печете козунаците 15 минути на 170 градуса на два реоатана, след което се пекат на долен реотан около 10 минути и накрая около 5 минути на двата реотана.
Козунаците без месене са готови.
Коментари