Пита със заквасена сметана

NEVINEVI
Помощник Готвач
162
893
553
457
3
12/04/2016
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции6-8
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 175
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в хладката вода и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. Пресейте брашното и солта и направете кладенче в него сипете яйцето, белтъка, олиото и вече шупналата мая.

Започнете да месите, като постепенно прибавяте от заквасената сметана. Месите до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете. Месите тестото поне 5-10 минути. Оставете да почине за 5-10 минути.

Оформете питката по следния начин - разточете тестото на голяма и колкото се може по-тънка кора. После намажете кората с олио и я навийте на стегнато руло. Отрежете неравните краища и нарежете рулото на шайби с дебелина от около 2 сантиметра. Застелете дълбока тава с диаметър около 30 сантиметъра с хартия за печене и намажете с олио.

Подредете получените шайби по ръба на тавата под лек наклон. Остатъците от тестото премесете и оформете два дълги фитила които усучете един в друг. Така получения усукан фитил срежете на четири по-малки, които навийте на охлюви.

Подредете ги в центъра на тавата. Разгледайте снимките, за да се ориентирате по-добре. Покрийте тавата с кърпа и оставете да втаса на топло за поне един час или докато удвои обема си. После намажете с жълтък, разбит с малко вода, и поръсете със семена сусам и мак.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути, после намалете фурната до 180 градуса и печете до готовност. Не отваряйте фурната през първите 15-20 минути от печенето.

По желание може да сложите и краве сирене в питката. Това става на етапа, когато сте разточили кората, намазвате с олио и поръсвате с натрошеното сирене и после навивате на руло.

Дебела дървена точилка
За хубаво тесто използвайте това:
Дебела дървена точилка
6.16 лв.
Виж ››

Хубавата баница с тънки кори се точи с хубава дебела дървена точилка, така ще ви кажат всички, които разбират

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Илияна Димова
Много е красива и сигурно е много вкусна
0
0
ВИЛИ-Виолета Матева
Питката е чудесна ,а тестото със заквасена сметана е много вкусно- става и за солени и за сладки питки !
0
0