Хачапури с лапад

17/04/2016
"Внимание! Всички, които са на диета, да я отложат за утре,защото днес предлагаме хачапури с лапад "
Приготвяне45 мин.
Готвене35 мин.
Общо80 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 618
  • Преглеждания за месеца153
  • Преглеждания за седмицата18
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, добавете солта, захарта и маята. Налейте хладка вода и омесете меко тесто. Покрийте го с фолио и го оставете на топло да втаса.

Почистете лапада и го нарежете. Задушете го с олиото, докато омекне. Охладете и прибавете натрошеното сирене. Разбъркайте.

Втасалото тесто разделете на две топки. От всяка топка оформете лодки. Напълнете с плънката от лапад и сирене. Поръсете с настърган кашкавал.

В средата на всяка хачапура направете кладенче и чукнете по едно яйце. Сложете хачапурите в намазнена тава и изпечете до златисто.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Ivo
Ivo
09.07.2016 13:38
В оригиналната грузинска рецепта, от където идва това ястие , сиренето винаги е повече от брашното .
Тестото за хачапури може да бъде разнообразно – със или без мая, парено или бутер. Все пак главната особеност на изделието е начинът на приготвяне на тестото. Замесва се много леко и пухкаво тесто, с добавка на кисело мляко или кефир, разбъркани със сода за хляб. Прави се от 0,5 л. кисело и 2 чаши прясно мляко (или сметана), 1 яйце, 1/2 ч.л. сода и 1/4 ч.л. сол. Меси се до получаване на гладка, мека смес, която едва запазва формата си. Тестото се разделя на топки с размера на голяма ябълка и се оставя да почине за 2 – 3 часа.
За по-добро качество и вкус, може да се приготви бутер тесто, но то става малко по-плътно. Съдържа единствено брашно, вода и малко сол. Разделя се на части, всяка една с размерите на тигана, в който ще се пече. За да се получи добре, се разточва и сгъва многократно, като всеки път се добавя масло. При печенето му в чугунен тиган се получава един особено нежен вкус.
Плънката може да бъде всякаква , по желание, но оригиналната плънка е от сирене.
Хачапури се пече на тиган, предварително намазан с масло, около 10 минути под капак.
1
0
Ivo
Ivo
09.07.2016 13:30
Яйцето малко по късно за да се запази жълтъка течен. Иначе се втвърдява и се загубва вкусът му. Тестото и яйцето имат различно време за термообработка.
1
0
Мария Георгиева
Страхотна гледка. Толкова апетитно изглежда, че ме предизвиква да ги пробвам.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв