Начин на приготвяне
Обелих пресните патладжанчета, нарязах ги на дълго и тънко, осолих ги и ги оставих да им изтече горчивият сок. След трийсетина минутки ги овалях в брашно със сол и ги пуснах в тигана с нагорещеното олио. Оставих ги да се изпържат добре и ги извадих върху салфетка, да уеме мазнината. Не се слагат едно върху друго, докато са топли, защото омекват и губят онази уникална хрупкавост.
Каймата е стандартна от магазина, 500 г микс свинско с телешко. Рендосвам на ситното на рендето малка глава лук, 1 яйце, 1 филия стар хляб, 1 к.л. кисело мляко със шипка сода, кимион, черен пипер, ако има нужда сол.
Нарязвам кашкавала на малки кубчета и омесвам добре и оформям кюфтенцата. Оставям я в хладилника да поеме ароматите. Ако имате възможност, подгответе я предния ден.
Преди да ги изпържа, ги намазвам с олио и ги овалвам в галета, след което пускам в горещото олио. Пържите до зачервяване.
За кюфтенцата направих и сос от прясно настъргани домати, босилек, сол, щипка захар, черен пипер и чесън. Варите до сгъстяване. Заливате кюфтенцата и хрупате чипса.