Начин на приготвяне
Пресявам брашното в купа. Стоплям леко прясното мляко и водата поотделно. В топлото прясно мляко размивам маята с 1 с.л брашно. Правя си кладенче в брашно и слагам водата, прясното мляко със захарта и маята, която е шупнала.
Добавям маслото, солта. Разбърквам. Замесвам тестото върху набрашнен плот. Оставям го да втаса 50 мин. покрито на топло. После го деля на части. Сплесквам всяка върху набрашнен плот.Разточвам с точилка. Натрошавам си сиренцето в купа.
С лъжица си взимам от него и слагам в разточеният малък кръг. С ръце оформям да стане топка. Разбивам си жълтъка с олиото. Мажа топките и ръся със ръсеницита. Нареждам в тава с хартия за печене.
Пека на 180 градуса в загрята фурна. Не им трябва много време за печене. Вадя ги. Слагам си чинийка и около тях слагам нарязано на тънко луканка, филе, кашкавал. Хапваме като лека закуска.