Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушки с бял сос

Пълнени чушки с бял сос

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Изключително вкусна, лесна и многократно изпитана рецепта за пълнени чушки във вкусен бял сос!"

Необходими Продукти

  • кайма - 600 г смес
  • чушки - 8 броя средни
  • ориз - 1 к.ч.
  • лук - 2 глави кромид
  • праз - 1/4 стрък
  • гъби - 10 броя, накълцани ситно
  • домати - 2 ситно нарязани
  • мазнина - 1 к.ч. олио
  • черен пипер - млян, на вкус
  • магданоз - връзка
  • сол
  • яйца - 3 жълтъка (може и цели), за соса
  • брашно - 3 с.л.
  • кисело мляко - 5 с.л.
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Загрейте мазнината и запържете нарязаните лук, праз, гъбки и накрая каймата. Аз обичам да слагам в каймата и малко вино (около 100 мл). Прибавете към сместа и нарязаните домати, сол и черен пипер.

След като всичко се запържи, добавете ориза, объркайте добре и долейте 1 к.ч. гореща вода. Бъркайте на котлона, докато оризът поеме течността и добавете накълцания магданоз. Напълнете с тази смес почистените от дръжките и семките чушки.

Отворът запушете с капаче от кора на домат. Подреждайте ги в огнеупорен съд с капак, а вътре долейте около 2 ч.ч. гореща вода. Сложете да се изпекат в загрята фурна за около 50 минути на 200 градуса.

Разбийте жълтъците и киселото мляко за соса заедно с брашното. Сложете в съд на котлона и при непрекъснато бъркане добавете от соса в тавата от чушките. Щом придобие гъста консистенция, сосът е готов. Залейте с него порция пълнени чушки и поднесете.

Ако ви харесва рецептата, опитайте и някоя от другите ни рецепти за пълнени чушки със страхотен сос или тези пълнени чушки с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
517
411
35
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Аз в мойте чушки слагам- лук, морков, целина, пресен магданоз, червен пипер, няколко флейки от суха люта чушка, орегано, 1-2 скилидки чесън, едра морска сол, прясно настърган пипер, и отгоре преди печене поръсвам със ситно нарязан магданоз и домат, Сервираме ги с гръбен сос с масло и бяло вино и паприка и магданозени картофени кюфтета и зелена салата- ако някой не яде гъби сервират се с чесново кисело мляко със пресен копър , който подхожда и скартофените патис
22.05.2024 23:34
6
1
Анонимен
Анонимен
Не се слагат гъби. Това са добавки от вас. Нито пък брашното е полезно с ориз. Става цяла бомба за стомаха. Прави се застройка с кисело мляко и яйце.. Иначе наречете това ястие с друго име..
20.04.2024 14:25
8
3
Дони Ники
Дони Ники
Много вкусно!
12.05.2022 11:22
1
1
Monika Ivanova
Monika Ivanova
Перфектната рецепта...майка ми все нямаше време и ги прави без белия сос, но откакто си готвя сама това ми е от най-любимите храни
06.05.2016 07:48
26
6
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Тези са ни любими и са много вкусни ,браво !
24.03.2016 07:16
16
4
никнай
никнай
Неразбирам сащо сместа трябва да се запържва? Мусака ли ще готеиш или сос болонезе ще правиш?

Рецптата е много добра и една от любимета ми, ама ако може да е без гъби.

Роси, иновация е да откриеш нещо ново а не на нещо старо и класическо да прибавиш 1 - 2 продукта в повече.
08.02.2016 21:03
19
30
1
Покажи всички подкоментари
ТАНЯ КАВЪРДЖИКОВА
ТАНЯ КАВЪРДЖИКОВА
Станаха чудесни! Благодаря!
28.10.2013 22:04
7
7
Нина
Нина
Правят ли се дупки на чушките за да може да поемат от соса?
30.09.2013 09:15
11
2
1
Покажи всички подкоментари
Снежанка Иванова
Снежанка Иванова
Рецептата е перфектна!!!!!
18.08.2012 11:11
19