Вкусен хлебен пай

Вкусен хлебен пай
Снимка: Веселина Константинова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Хрупкав и ароматен хлебен пай с вкусна и богата плънка! Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • брашно - около 700 г
  • мая - 1 пакетче суха (7 г)
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 4 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 1/2 ч.ч. хладка
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 50 г
  • за плънката
  • кайма - 250 г
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • гъби - 200 г
  • картофи - 2 бр. сварени
  • лук - 1 глава
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и добавете останалите съставки без маслото и без единия жълтък.

Замесете меко тесто. Ако се наложи, добавете още брашно. Покрийте тестото и го оставете да втаса за около 30 мин.

Направете плънката, като запържите ситно нарязания лук в загрятото олио. Добавете почистените и нарязани гъби, червеният пипер и каймата. Пържете до готовност (лукът и гъбите трябва да омекнат, а каймата да промени цвета си). Прибавете намачканите картофи и разбъркайте. Овкусете с черен пипер и оставете плънката да се охлади.

Разделете тестото на 2 части. Разточете две кори. Намажете дъното на подходящата тава с масло. Сложете единия лист тесто, като повдигнете крайчетата.

Изсипете плънката и я разстелете равномерно. Покрийте с другия лист тесто. Прищипете крайчетата с помощта на вилица. Намажете отгоре с разбит жълтък и надупчете с вилица на няколко места.

Сложете вкусния хлебен пай да се пече в слабо загрята фурна, като постепенно увеличавате градусите до 190. По този начин отново ще втаса и ще се изпече равномерно, без да изгаря.

Печете соления пай до златисто. Готовия пай намажете отгоре с масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: