Начин на приготвяне
Пресейте брашното и добавете останалите съставки без маслото и без единия жълтък.
Замесете меко тесто. Ако се наложи, добавете още брашно. Покрийте тестото и го оставете да втаса за около 30 мин.
Направете плънката, като запържите ситно нарязания лук в загрятото олио. Добавете почистените и нарязани гъби, червеният пипер и каймата. Пържете до готовност (лукът и гъбите трябва да омекнат, а каймата да промени цвета си). Прибавете намачканите картофи и разбъркайте. Овкусете с черен пипер и оставете плънката да се охлади.
Разделете тестото на 2 части. Разточете две кори. Намажете дъното на подходящата тава с масло. Сложете единия лист тесто, като повдигнете крайчетата.
Изсипете плънката и я разстелете равномерно. Покрийте с другия лист тесто. Прищипете крайчетата с помощта на вилица. Намажете отгоре с разбит жълтък и надупчете с вилица на няколко места.
Сложете вкусния хлебен пай да се пече в слабо загрята фурна, като постепенно увеличавате градусите до 190. По този начин отново ще втаса и ще се изпече равномерно, без да изгаря.
Печете соления пай до златисто. Готовия пай намажете отгоре с масло.