Начин на приготвяне
Натрошете маята в купичка, добавете захарта и една супена лъжица от брашното, добавете половината от топлата вода и оставете да шупне.
Пресейте брашното в дълбока купа и го смесете със солта, направете кладенче в средата, добавете разбитото мляко, оцета и олиото, шупналата мая, разбъркайте леко, добавяйте водата малко по-малко.
Замесете меко и пухкаво тесто, намажете го с олио и оставете за 1 час да втаса на топло.
Готовото тесто разделете на три части. Вземете едната част, разточете я на тънка кора, намажете с разтопено масло и поръсете с натрошено сирене, отгоре сложете втора кора, пак намажете с масло и поръсете със сирене, сложете последната кора, разточете леко, за да се разпредели плънката между корите, навийте на руло, нарежете на еднакви парчета.
Вземете форма с диаметър 28 см, застелете я с хартия за печене, подредете парчетата, като ги изправяте нагоре, и оставяте по-малко разстояние между тях. Оставете за 30 мин да втаса още един път.
Намажете с разбития с малко олио жълтък. Печете на 200 градуса за 45 мин. Когато питата хване приятен загар, намалете фурната на 180 градуса.
Готовата Пита на охлювчета със сирене и масло напръскайте с вода и завийте с чиста кърпа.