Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлата вода и добавете захарта и 1 с.л. брашно. Оставете маята да втаса.
Пресейте брашното и направете кладенче. Чукнете яйцата, като отделите 1 жълтък за намазване.
Добавете маята и топлото мляко. Сложете солта и олиото и замесете меко тесто. Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло, за да втаса.
Готовото тесто разделете на 4 топки. Изтеглете всяка топка на фитил. Намажете всеки фитил с олио.
Поръсете по плота семена и усуквайте фитила върху тях.
Единият фитил завийте на охлюв и го сложете по средата на дъното на тавата, в която ще печете.
Другите три фитила оплетете на плитка и завийте около охлюва. Намажете питката с разбит жълтък и поръсете със семена. Оставете отново да втаса.
Изпечете в умерена фурна да златисто.
Готовата Пухкава усукана питка със семена поръсете с вода и завийте с чиста кърпа.