Естонски канелен хляб

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
992
710
5902
1
18/11/2016
"Хляб с дъх на канела - идеален за студените дни и наближаващите светли празници "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции10 парчета
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 319
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • ТЕСТО
  • брашно - 400 г
  • прясно мляко - 240 мл на стайна температура
  • захар - 1 с.л. кристал
  • мая - 6 г суха или 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 30 г разтопено
  • жълтък - 1 бр.
  • ПЪЛНЕЖ
  • масло - 50 г стайна температура
  • захар - 5 с.л. светло кафява
  • канела - 3 ч.л.
  • бадеми - 3 с.л. счукани, белени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса

Плоска тава с хартия за печене.

В малка купа се разбърква маята, захарта и малко прясно мляко и се оставя да се активира за 10 мин. Добавя се жълтъкът и разтопеното масло със стайна температура. Разбърква се.

В купата на миксера се изсипва брашното, солта, добавя се течната смес, останалото прясно мляко и се измесва тесто, докато се отдели от стените на купата на миксера. Тестото се поставя в леко намаслена купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 1 час.

В купа се разбърква мекото масло, кафявата захар, канелата, счуканите бадеми.

На набрашнена повърхност с помощта на точилка се оформя тестото на правоъгълник. С лъжица се поставя плънката, като на 1 см от края на тестото се оставя без плънка.

Оформя се на стегнато руло и с остър нож се разрязва през средата на фитила, като в горната му част около 3 см не се разрязва.

Усукват се фитилите и се заплитат, като се внимава разрезите да са от горната страна. Оформя се на венец и се прехвърля в плоската тава за печене. Намазва се с белтък и се поръсва със светло кафява захар.

Пече се на 180 градуса за около 30 мин.

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
marcheva14
marcheva14
18.11.2016 22:14
Благодаря, момичета, добре сте го оценили. За първи път го правя, това е много близко до козуначеното тесто, а и на вкус е подобно, разликата е в това, че се приготвя бързо за разлика от козунаците. Приготвя се външно точно както и Датската плитка, разрязваш, усукваш и мяташ във фурната. Естонките май са си откраднали по нещо от нашите козунаци, от датчанките и са си направили обреден хляб. В никакъв случай не мога да кажа, че е нещо специално с изключителен вкус, но става за закуска с чаша кафе. Мисля, че и втори път бих го приготвила.
0
0