Начин на приготвяне
Тестото замесих вечерта и оставих на студено да втасва цяла нощ. Така сутринта ще ви е много по-лесно и ще започнете деня с приятен аромат на хляб.
Размийте маята в 1 к.ч. студена вода. Прибавете млякото, захарта, солта, олиото и чукнете яйцата. Към течните съставки прибавете пресятото брашно. Замесете тесто, докато спре да лепне по ръцете ви. Оформете го на топка, сложете го в голяма купа и го покрийте с найлоново фолио. Оставете така да втасва цяла нощ. То ще се уголеми и ще напълни купата.
На сутринта разделете тестото на три топки. Разточете топка на кора. Намажете ги обилно с олио и ги сложете една върху друга. Навийте на руло и нарежете на равни, малки рула.
Подредете рулата в тава с намазнено дъно, с отрезите нагоре. Намажете погачата с разбит жълтък и оставете отново да втаса.
Когато погачата удвои обема си, сложете в загрята фурна на около 120 градуса. Увеличавайте постепенно градусите през 5-6 минути, докато стигнете до 190 градуса.
Изпечете погачата до златисто. Междувременно проверете с клечка за зъби готовността. Ако по клечката не остава тесто – готова е!
Извадете я от фурната и напръскайте със студена вода. Завийте с кърпа за около 10-15 минути.
Добър апетит!
Коментари