Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Домашен картофен пай за душата

Домашен картофен пай за душата

Фати КамбероваФати Камберова
Помощник Готвач
1078272407722
Домашен картофен пай за душата
Снимка: Фати Камберова
3 / 4
18/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Този пай ще ви сгрее душата, особено ако е поднесен с много любов"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • картофи - 4 - 5 бр. средно големи
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 2 - 3 с.л
  • масло - 50 г
  • черен пипер - 1 щипка
  • сода бикарбонат - 1/2 к.л.
  • сол - на вкус
  • За плънката
  • кайма - 250 г
  • кисели краставички - 4 - 5 бр.
  • чушки - 2 бр. печена капия
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • олио - 2 с.л
  • кимион - 1 к.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • За бешамела
  • масло - 50 г
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • индийско орехче - 1 щипка (мляно)
  • сол - на вкус
  • кашкавал - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме картофите и ги намачкваме да станат на каша. Добавяме яйцето, маслото, брашно, черен пипер, сол на вкус и разбъркваме добре. В намаслена тава, поръсена с малко брашно, изсипваме картофеното тесто.

В тиган запържваме ситно нарязания кромид, морков. Размиваме каймата с малко вода, за да не стане на бучки. Прибавяме я и разбъркваме. Добавяме нарязаните на кубчета кисели краставички и печената капия. Овкусяваме със солта и сухите подправки - риган, чубрица и кимион. Разбъркваме добре.

В касерола запържваме маслото и прибавяме брашното. Разбъркваме до получаването на каша. Постепенно прибавяме прясното мляко и разбъркваме. Подправяме със сол и индийско орехче.

Изсипваме готовата плънка към картофеното тесто, като сипваме само в средата, за да се получи отстрани като коричка. Отгоре намазваме с готовия сос бешамел.

Запичаме в затоплена на 200 градуса фурна до запичане на картофеното тесто - 20-30 минути. След това изваждаме и настъргваме кашкавал отгоре и връщаме обратно във фурната до запичане на кашкавала.

Поднасяме готовия пай леко охладен.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: