Питка с лимонада за Бъдни вечер

Gergana TsvetanovaGergana TsvetanovaГотвач40573402
24/12/2016
"Празникът ще е хубав и светъл, когато на трапезата сложите топла и уханна постна пита с лимонада "
Приготвяне60 мин.
Готвене35 мин.
Общо95 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо23 805
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • захар - 1 к. л.
  • сол - 1 с. л.
  • олио - 3 - 4 с. л.
  • оцет - 1 к. л.
  • лимонада - 400 мл
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря във водата със захарта и 2 с. л. брашно. Брашното се пресява, прави се кладенче и се сипва шупналата мая.

Добавят се всички съставки и се замесва хубаво меко тесто. Поставя се паричка в тестото. Покрива се с кърпа и са оставя да втаса за 20 минути.

Премесва се отново, тестото се прехвърля в намаслена тава и се притиска към дъното и стените на тавата. От тестото се оформят кръста и гроздовете. Покрива се с кърпа и са оставя за 15 минути.

Преди печене питата се намазва с кашичка приготвена от смесени олио, брашно и сол. Пече се на 180 градуса за 35-40 минути.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар