Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Печена патица»Празнична патица върху сарми и пържоли

Празнична патица върху сарми и пържоли

Празнична патица върху сарми и пържоли
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
215 мин.
Порции
10
"Ето го истинското празнично ястие - богато и много вкусно"

Необходими Продукти

  • патица - 1 бр.
  • зелеви листа - 12 бр.
  • кайма - 250 г
  • ориз - 200 г
  • свинско месо от бут - 300 г
  • свински котлет - 4 бр. пържоли
  • праз - 1 стрък
  • лук - 1 глава голяма
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • индийско орехче
  • олио
  • гъби - 5 - 6 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете свинското месо на ситно. Почистете праза и лука и нарежете и тях на ситно. Задушете ги в олио, докато омекнат. Прибавете месото и гответе, докато си промени цвета.

Добавете измития ориз, разбъркайте и прибавете каймата, размита преди това с малко хладка вода.

Гответе плънката, докато течността се изпари и оризът набъбне. Гответе при ниска температура и непрекъснато бъркане. Овкусете със сол и останалите подправки.

С готовата плънка напълнете първо патицата. С останалата плънка свийте сарми, като в средата на всяко зелево листо, поставите от сместа и завийте крайчетата.

Овкусете пържолите с черен и червен пипер, сол и индийско орехче. Намажете патицата с олио, сол и червен пипер от всички страни.

В подходящ дълбок съд за печене наредете на дъното пържолите, встрани сложите сарми, а по средата - патицата. Добавете и гъбите, нарязани на половинки.

Налейте топла вода, докато покриете сармите, похлупете със стъклен капак и печете патицата на бавен огън /150-170 градуса/ около 3 часа.

Празничната патица върху сарми и пържоли е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: