Начин на приготвяне
Нарежете свинското месо на ситно. Почистете праза и лука и нарежете и тях на ситно. Задушете ги в олио, докато омекнат. Прибавете месото и гответе, докато си промени цвета.
Добавете измития ориз, разбъркайте и прибавете каймата, размита преди това с малко хладка вода.
Гответе плънката, докато течността се изпари и оризът набъбне. Гответе при ниска температура и непрекъснато бъркане. Овкусете със сол и останалите подправки.
С готовата плънка напълнете първо патицата. С останалата плънка свийте сарми, като в средата на всяко зелево листо, поставите от сместа и завийте крайчетата.
Овкусете пържолите с черен и червен пипер, сол и индийско орехче. Намажете патицата с олио, сол и червен пипер от всички страни.
В подходящ дълбок съд за печене наредете на дъното пържолите, встрани сложите сарми, а по средата - патицата. Добавете и гъбите, нарязани на половинки.
Налейте топла вода, докато покриете сармите, похлупете със стъклен капак и печете патицата на бавен огън /150-170 градуса/ около 3 часа.
Празничната патица върху сарми и пържоли е много вкусна.