Празнична пита за Васильовден

01/01/2017
"За здравето на именника и на всички, дошли да го уважат - вкусна празнична пита за Васильовден "
Приготвяне25 мин.
Готвене80 мин.
Общо105 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 343
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладката вода. Добавете захарта и малко брашно. Разбъркайте и оставете на топло, за да шупне.

Пресейте брашното. В купа чукнете яйцата, изсипете бухналата мая, добавете прясното мляко, киселото мляко, олиото и солта.

Разбъркайте с лъжица и добавете част от брашното. Прибавете и останалото брашно постепенно и замесете меко тесто, докато спре да ви лепне по ръцете.

Свийте готовото тесто на топка, намажете го с олио и го завийте с фолио.

Сложете тестото на топло, докато втаса и удвои обема си.

Разделете втасалото тесто на пет топки. Разточете четирите топки на кори.

Намажете всяка кора с олио. Сложете ги една върху друга. Нарежете на триъгълници. Свийте всеки триъгълник на кифличка, като започнете от широката част.

От петата топка оформете средната част на питката и я поставете в тава за печене с намазнено дъно. Отстрани подредете останалите парчета и оформете питката. Намажете с разбити жълтък и поръсете с ленено семе.

Сложете тавата във фурна на 100 градуса. След 5-6 минути увеличете градусите до 120 и така, докато стигнете до 200.

Питката през това време ще продължава да удвоява обема си.

Изпечете питката до златисто.

Проверете готовността на питката с помощта на дървена клечица - готова е, когато по клечката няма остатъци от тесто.

Ако е наложително, покрийте питката с хартия за печене, намалете градусите и допечете питката.

Весел празник! подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар