Начин на приготвяне
Пресявате брашното в дълбока купа, добавяте лъжичката сол. В друг съд започвате да разбивате яйцата със захарта който предварително са били на стайна температура. В малка купа сипвате малка част от топлото мляко с 1 с.л захар, маята и малко брашно, разбърквате и оставяте да се активира на топло.
През това време продължавате да разбърквате яйцата със захарта докато напълно се разтопи, прибавяте киселото мляко, останалото прясно мляко и разтопената мазнина (мас, масло, олио) хубаво разбивате всичко и сипвате при пресятото брашно, добавяте и шупналата мая. Омесвате хубаво гладко, меко тесто, което оставяте на топло, покрито с фолио или кърпа.
Когато удвои обема си го разделяте на 4 части, ако желаете може и на 5 части, от всяка разточвате обли кори. Първата намазвате със сладко от сини сливи, поставяте втората отгоре, отново мажете със сладко, добавяте и стафиди, които предварително сте накиснали в ром или бренди. Така процедирате с всички без последната.
Разрязвате на 8 части като започвате от центъра без да режете до края. Всеки триъгълник обръщате назад и така получавате цвете, като всяко листо цепвате с остър нож и леко разтваряте, с ножица клъцвате още на няколко места, за да получите красива снежинка или цвете.
Оставяте питката да втаса, след което мажете с разбит жълтък и поръсвате обилно със кристална захар. Печете в загрята фурна на 170 градуса до златисто. За по-сигурно дали е изпечена пробвате в по-високата част на питката, като пробождате с дървено шишче, ако не остава по него сурово тесто можете да вадите изпечената питка. Добър апетит с тази ароматна козуначена снежинка!