Пухкави милинки

Румяна милчеваРумяна милчева
Чирак
1305031511
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Не събуждайте семейството преди тези пухкави милинки да са излезли от фурната, а после неустоимият им аромат ще свърши всичко това вместо вас"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 20 г жива
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 150 мл топло
  • вода - 120 мл
  • оцет - 1 ч.л
  • сол - 1 ч.л
  • захар - 1 ч.л
  • сирене - 200 г
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в топла вода оставяме, докато започне да се образува пяна. В дълбока купа сипваме прясното мляко, сол, яйцето, оцет и олиото. Добавяме брашното, маята и постепенно и замесваме меко тесто.

Оставяме да втаса в намаслена тава, докато обемът му се увеличи 3 пъти. Намасляваме си ръцете и оформяме малки топки, които редим в намаслена тава.

Поръсваме милинките със сирене и ги оставяме да втасат отново за 20 минути. През това време запържваме 1 супена лъжица брашно и 2 щипки шарена сол в горещото олио.

Още докато е топло, заливаме втасалите милинки и ги слагаме в загрята на 180-200 градуса фурна. Печем до зачервяване и след това ги намазваме с масло и покриваме с кърпа за 15 минути.

Ако рецептата ти харесва, опитай и нашите сливенски милинки или тези класически милинки със сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
524
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Рецептата за милинките е доста добра!
Съвети, които мога да дам са:
-удвоете рецептата, винаги втасват по-добре
-за заливката загрейте олио и брашно 3:2,
Натрошете малко сирене върху втасалите и оформени милинки и залейте брашнената смес.
-тестото е много лепкаво, но това ги прави пухкаво, scraper, много улесняват работата с тестото, за 1вото втасване върнете тестото в купа с олио. Аз оставям да втаса по средата във фурната, като отдолу слагам тиган с вряла вода.
-използвайте тава с тъмно дъно, ако имате, тъй като запича по-добре.
-бих заменил половината олио за тестото с разтопено масло.
26.10.2024 13:10
1
Анонимен
Анонимен
Благодаря за рецептата!?Доста е добра!??
03.11.2024 13:29
Анонимен
Анонимен
Имам въпрос дали ще станат пухкави ако маята не е жива
24.07.2024 13:36
1
Покажи всички подкоментари
Dianagergana
Dianagergana
Страхотна рецепта ! Благодаря ! Станаха много пухкави и вкусни ?
13.07.2024 22:19
Анонимен
Анонимен
Stanaha naistina chudni,tochno kato da si gi kupish ot banicharnicata! Tova bqha nai vkusnite milinki koito sym pravila?
Blagodarq za receptata??
29.03.2024 17:48
1
1
Анонимен
Анонимен
Рецептата е много точна и милинките станаха супер. Благодаря!
05.03.2024 16:32
Анонимен
Анонимен
Станаха невероятни.
Благодаря за рецептата.
13.02.2024 15:40
1
Марин
Марин
Супер се получиха милинките,лесно и бързо
04.12.2023 18:02
4
Анонимен
Анонимен
Заливката направих с масло , галета , шарена сол и добавих 2 с.л вода за да стане по-течна и да облее хубаво тестото. Стана много добре. Благодаря за рецептата !
28.10.2023 17:08
3
Анонимен
Анонимен
Благодаря за хубавата и точна рецепта!Тестото стана уникално,милинките също!
08.01.2023 08:48
2
Ваня Стойчева
Ваня Стойчева
Безпогрешна рецепта, винаги ми се получава.
01.09.2022 09:49
Потребител#252729
Потребител#252729
Това е за сега най-добрата рецепта за милинки! Може ли да кажете какво количество олио се слага в сместа и какво в заливката? Благодаря!
25.12.2020 02:38
2
1
Потребител#241037
Потребител#241037
когато оформям топчетата също слагам сиренце и масло и става много вкусно/:)
10.11.2019 13:24
2
1
Роси Михнева
Роси Михнева
Страхотни станаха! Благодарим за рецептата!
26.06.2019 22:06
4
Necroelf
Necroelf
А колко олио използваме за заливката ?
25.08.2018 12:30
21
2
1
Покажи всички подкоментари
Петя
Петя
Чудни са милинките!
25.06.2018 02:56
7
1
Яница Николова
Яница Николова
Вкусотия! Благодаря за рецептата!
06.06.2018 09:47
2
Nina Nikleva
Nina Nikleva
Благодаря за прекрасната рецепта, станаха много вкусни! Заливката я направих с 5-6 ч.л мас, 2 яйца и натрошено сирене.
12.02.2018 18:02
9
3
Ивелина
Ивелина
100мл олио в тестото ли се слагат или само за намазване?
21.12.2017 10:28
9
2
1
Покажи всички подкоментари
Росица Борисова
Росица Борисова
Станаха страхотни,само че вместо брашно сложих галета и поръсих с шарена сол :)
21.01.2017 19:14
20
1