Начин на приготвяне
Млякото трябва да е топло колкото да не пари на пръста като го потопите. В него се слагат захарта и маята и се разбърква. Оставя се да шупне маята. Брашното се пресява и по средата се прави кладенче в което се слагат 1 цяло яйце+1 белтък, солта и 2-3 с.л. олио.
Готовата вече мая се прибавя по малко към брашното, като постепенно се замесва тестото. Трябва да стане средно меко тесто. Намазва се с олио и се оставя да втаса докато удвои обема си. Готовото тесто се разделя на 12 парчета.
Всяко парче се разточва на фитил, а после се навива на охлюв. Нареждат се в правоъгълна тава и се оставят да починат за около 20-30 мин.
Питката се намазва с разбит жълтък с 1 ч.л. вода и 1ч.л. олио и се слага в студена фурна, която се загрява на 150 градуса. Първите 10 мин се пече на 150 градуса, после се увеличава температурата на 180 градуса.
Пече се до кафява коричка. Фурната се изключва, изважда се тавата и питката се поръсва с настърган кашкавал (по желание)!
Коментари