Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Шаран с бяло вино, гъби и зеленчуци

Шаран с бяло вино, гъби и зеленчуци

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Шаран с бяло вино, гъби и зеленчуци
Снимка: Добринка Петкова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"Всеки шаран, който не е приготвен точно така, е похабен по наше мнение. Това е точната рецепта и друга няма"

Необходими Продукти

  • шаран - около 2 кг
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • мащерка
  • лук - 2 - 3 глави
  • моркови - 1 бр., голям
  • гъби - 250 г
  • чушки - 2 бр., червена и зелена
  • бяло вино - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибата и я измийте. В купичка смесете сол, черен и червен пипер. Добавете няколко лъжички олио и мащерката. Намажете шарана с получената смес.

Нарежете лука на кръгчета и ги подредете в намаслена тава. Отгоре поставете рибата. Нарежете моркова на кубчета и ги разпределете покрай рибата.

Нарежете чушките на малки парчета и поръсете рибата, като слагате и отстрани. Налейте 1/3 от виното и около 150 мл вода.

Завийте с фолио и печете на 200 градуса, около 2 часа или до готовност. По време на печене на няколко пъти поливайте рибата с останалото вино.

Трийсетина минути преди да извадите рибата, добавете нарязаните гъби и допечете без фолио.

Времето за приготвяне и готвене е ориентировъчно. Адаптирано от блога Черпак с мерак.

Шаранът с бяло вино, гъби и зеленчуци е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: