Начин на приготвяне
Натрошава се маята в хладката вода със захарта и 1 с.л. брашно, да стане кашичка и оставяме да шупне. Брашното се пресява в тава, оформя се кладенче.
Сипваме маята, прясното мляко, айряна, солата, олиото, яйцата. Разбърква се с вилица и замесваме средно меко тесто, което оставяме да втаса за 30 минути на топло.
През това време приготвяме плънката. Картофите се обелват нарязват на малки парченца и се варят в подсолена вода за 10 минути, после се отцеждат в купа. Смесват се с натрошено сирене, чубрица и нарязан на ленти бекон.
От втасалото тесто се отделят 6 топчета, всяко се разточва като елипса с връх, в средата се прави разрез и се промушва връхчето през него, за да се оформи листо. Голямата част от тестото се разточва върху хартия за печене с малко по-голям диаметър от този на тавата, в която ще печем.
Прехвърля се тестото в тавата, отгоре се разпределя плънката на 3 пръста от краищата, а те свиват към центъра. Отгоре се поставят листата, в средата с малко топче тесто, да се оформи като цвете.
Намазва се с разбит жълтък с 2 с. л. прясно мляко и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 170 градуса до златисто за 35 минути. Изважда се намазваме с масло за мека коричка, сервираме веднага! Вкусно по всяко време !
По идея на Валентина Зуркан.