Начин на приготвяне
Във врящата със солта вода се сипва постепенно царевичното брашно, като непрекъснато се бърка с дървена лъжица. Най-добре става с точилка. Бърка се непрекъснато, докато започнат да излизат мехурчета и да се разпукват.
Когато се свари, се сваля от котлона. В незалепващ тиган се запичат леко парчетата бекон, след което се режат на малки парчета.
Беконът и 3/4 от натрошеното сирене се прибавят към качамака.
Олиото се сгрява и се църва червеният пипер върху качамака. Разбърква се и отгоре се прибавя останалото сирене. Може да пробвате дали ви е достатъчно солен и да си прибавите сол или сирене.
А водата е според това как го харесвате, като гъста кашичка или на лъжици.
А може да си го ядете и сладък - с петмез, така, както са го яли бабите ни, или с някакво сладко.