Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена Питка»Великденска питка с плънка

Великденска питка с плънка

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Великденска питка с плънка2 / 2
20/04/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1 бр.
"Обожаваме тази пълнена питка и затова решихме да я споделим и с вас"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 15 г
  • прясно мляко - 250 мл топло
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • За плънката
  • маслини - 100г
  • шунка - 300 г или салам
  • кашкавал - 200 г от овче мляко
  • риган
  • зехтин - или масло
  • яйца - 1 жълтък за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в прясното мляко за едно с захарта и оставете да се активизира. Добавете към нея солта, олиото и брашното. Замесете меко тесто и оставете да втаса хубаво.

Разточете тестото на голям правоъгълник с дебелина около 5-6 мм. Намажете го с разтопеното масло. Нарежете ситно шунката, кашкавала и маслините и ги разпределете върху тестото. Отгоре поръсете с риган и навийте на руло.

Така приготвеното руло сложете в намаслена форма за кекс, но може и в обикновена тава. Оставете на топло да втаса още 30 минути и сложете да се изпече в предварително загряна на 180 градуса до готовност. Тази питка с плънка е традиционно италианско печиво за Великден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка: