Чорбаджийски бахур

Албена АсеноваАлбена АсеноваМастър Шеф68476121606
17/02/2017
"Знаете, че всяка минута, прекарана в приготвяне на бахур, се равнява на часове хубави мигове с приятели на масата, на бахур и червено вино, нали?"
Приготвяне40 мин.
Готвене120 мин.
Общо160 мин.
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 284
  • Преглеждания за месеца82
  • Преглеждания за седмицата70
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • свинско месо - 1.5 кг шарено
  • карантия - 1 бр. гръклян
  • свински дроб - 1 бр. бял
  • карантия - 1 бр. свинско сърце
  • карантия - 1 бр. свински далак
  • свинско месо - 500 г сланина и бузи
  • ориз - 3/4 ч.ч.
  • кимион - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 3 с.л.
  • чесън - 1 малка глава
  • сол - 5 с.л.
  • свински черва - дебели
  • лук - 3 глави, кромид
  • оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред започваме с измиването на червата, като ги обръщаме и изчистваме добре вътрешната страна. После ги обръщаме пак и поставяме във вода с оцет, заедно с нарязания на едро лук. Оставят се така да престоят поне един час.

След това сваряваме гръкляна, белия дроб, сърцето, бъбреците и далака за около десет минути. След като се посварят леко, ги измиваме и нарязваме на ситни парченца. Тук е необходимо е да се отстранят твърдите части от белия дроб.

Шареното месо и бузите също нарязваме на дребно. Оризът слагаме в тенджерка с една чаена чаша вода и го сваряваме с щипка сол, колкото да набъбне.

В голям съд поставяме нарязаните продукти, ориза и поръсваме с подправките и счукания чесън. Объркваме всичко добре и оставяме за няколко часа, за да се смесят ароматите, след което пристъпваме към пълненето на червата.

Не трябва да са плътно напълнени, защото при варенето оризът набъбва още. Завързват се от двата края, след което се надупчват всички черва с дървен шиш или дебела игла.

Бахурът нареждаме в голям и широк съд, като на дъното поставяме решетка или обърната чиния, за да не залепва. Отгоре също може да се похлупи с чиния. Заливаме с гореща вода, добавяме малко сол и поставяме тенджерата да ври на слаб котлон.

След като се свари, оставяме да изстине в тенджерата и тогава изваждаме готовия бахур. Така той запазва цвета си.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар