Маслен хляб

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
187
756
302
267
1
28/02/2017
"Формата няма значение, ароматът е онова, което ще ви грабне и ще ви накара да се размечтаете за поне още едно парче "
Приготвяне25 мин.
Готвене30 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо980
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активизираме маята по стандартния начин - затопляме леко млякото, прибавяме захарта и маята.

В купата пресяваме брашното и солта. Прибавяме шупналата мая и започваме да замесваме тесто. Когато тестото започне да се оформя, прибавяме маслото (на стайна температура). Получаваме едно меко, нелепнещо и еластично тесто. Поставяме в намаслена тавичка и оставям да втаса на топло за около 20 минути.

Когато тестото е удвоило обема си, го изваждаме от купата, премесваме го за кратко и внимателно го оформяме като правоъгълник.

Започваме да навивам от единия край към средата и от другия край към средата, като накрая притискаме краищата.

Обръщам с ръбчето надолу и поставям върху хартия за печене в тавата, в която ще печем.

* Моят правоъгълник стана малко кръгъл, може би защото се стараех да го сложа в кръглата си форма, в която пека хляб.

Поръсваме с брашно и оставям на топло, за да втаса за още поне 15-20 минути.

Преди да го пъхнем да се пече, правим прорези по дължина с остър нож, в които слагаме парченца от маслото. Печем хляба на силна фурна, около 200 градуса.

Механично метално сито за хубаво тесто-6%
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
7.99 лв.
7.49 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар