Начин на приготвяне
За да направите тестото, разбийте маслото, което е престояло на стайна температура заедно със захарта. Прибавете ванилията и настъргана портокалова кора. После прибавете яйцето и смлените бадеми.
Постепенно добавете и брашното, предварително пресято и замесете меко тесто. Разстелете готовото тесто в тавичка, подходяща за печене с диаметър 24 см., която преди това намажете с масло и поръсете с брашно. Приберете тавичката в хладилника. През това време направете крема.
Смесете брашното със захарта, едно прахче ванилия и настъргана портокалова кора. Добавете жълтъците, разбити с малко мляко и разбъркайте на гладка каша. Сипете останалото количество мляко и виното и сварете на гладък крем. Отдръпнете от огъня и оставете да се охлади.
За ябълковите рози, изрежете с картофобелачка ленти от ябълките, без да ги белите. Поръсете резенчетата с малко захар, за да не потъмнеят, а така леко ще омекнат и по-лесно ще завиете като розички.
Изстиналия крем сипете върху студеното тесто. Подредете ябълковите розички върху крема. Затоплете няколко лъжици кайсиев конфитюр и с него глазирайте розите.
Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Сложете пая и изпечете, докато порозовее тестото и ябълките добият златист тен. Сервирайте пая охладен.