Начин на приготвяне
Първо се приготвя закваската. За целта се смесват прясната мая, лъжичка захар, топлата вода и брашното. Омесват се продуктите и се оставя закваската за половин час да бухне. Стафидите се накисват във вода, за да набъбнат.
Отделно се объркват останалите продуктите за тестото: пресятото брашно, захар, три жълтъка, затоплено прясно мляко и разтопеното краве масло. От маслото се оставя една супена лъжица за намазване на тортата.
Замесва се меко тесто, което се оставя на топло за два часа, за да втаса. Втасалото тесто се разточва на голям правоъгълник с дебелина около 3-4 мм. Върху кората равномерно се разпределят стафидите и начупеният на малки парчета шоколад.
Могат да се използват и шоколадови капки. Тестената кора се навива на руло и се срязва по цялата дължина с остър нож до края. След това двете ленти се оплитат внимателно и се оформят като кръг с дупка.
Плитката се прехвърля в тава, на дъното на която е поставена хартия за печене. Тортата се намазва с останалото краве масло и се поставя във фурна загрята на 50 градуса. Така се пече 30 минути, след което градусите се увеличават на 180.
Тортата се пече, докато се получи златист загар. Готовата торта се поръсва с пудра захар.
Този италиански сладкиш по-скоро прилича на сладък хляб или козунак отколкото на торта. Но така или иначе е познат под името Торта Анджелика.