Пълнен козунак

09/04/2017
"Направете Великден по-тържествен и вкусен с този разкошен пълнен козунак "
Приготвяне50 мин.
Готвене50 мин.
Общо100 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 273
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в дълбок съд и го оставяме на топло. В една чаша надробяваме маята, посипваме я с лъжичка захар, заливаме с 3 с.л. прясно мляко, разбъркваме и оставяме на топло да кипне.

В брашното правим вдлъбнатина, в която през цедка изсипваме маята. С лъжичка разбъркваме маята с малко брашно и така получаваме квас. Оставяме пак на топло, за да втаса.

Приготвяме сместа, с която ще размесваме тестото, като във висока тенджера слагаме яйцата и ги бием с тел, докато станат на пяна. После прибавяме млякото, свинската мас, ванилията, захарта, лимоновата кора и разбиваме хубаво.

Когато квасът се надигне, започваме да го размесваме бавно с брашното, като разреждаме, наливайки по малко от горната смес. Тестото се посолява и се меси, докато започне да се отделя от стените на съда. Ако тестото е съвсем гладко и без гранули, значи е готово. Посоляваме тестото. Завиваме го с кърпа и го оставяме на топло да втаса. След като тестото се надигне, го изваждаме на набрашнена маса. Размесваме го.

Пълнене:

1 вариант - с мармалад:

Върху масата разточваме леко, без много натиск. Намазваме с мармалад, поръсваме със смлени орехи, захар и ванилия и навиваме на руло.Намазваме с разбито яйце, нареждаме във формите за печене, поставяме го още малко и печем.

2 вариант - орехова плънка:

Варим орехите, млякото, захарта лимоновата кора и ванилията до гъста каша. След изстиване намазваме тестото, навиваме, намазваме отгоре с яйце и печем.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Митко Джорджев
Много вкусно!
0
0