Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за прохождане

Питка за прохождане

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Питка за прохождане2 / 2
05/06/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
1 бр.
"Първите стъпки на най-важния човек в службата трябва да бъдат отбелязани подобаващо, а у нас по традиция това се прави с питка за прохождане"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • яйца - 4 броя
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • мая - 20 г жива
  • брашно - около 700 г + още малко
  • мазнина - за намазване на корите, разтопено масло или свинска мас
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в половината от прясното мляко, леко топличко с 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно. Оставете на топло да втаса и го прибавете към 700 г пресято брашно.

Добавете останалото мляко, яйцата (отделете 1 жълтък за намазване), захарта, солта, олиото и постепенно замесете гладко и меко тесто, което не трябва да се лепи пи бъркалки и лъжици.

Оставете го на топло да втаса хубаво и го разделете на 3 топки. Всяка разточете на продълговата кора, мажете с разтопена мазнина и слагайте отгоре другата.

Накрая трите кори се навиват на руло и се изрязват парчета (около 12), които се подреждат в намазнена тава. Може да заделите предварително малко от тестото и да оформите отгоре 2 малки бебешки ходилца с пръстчета.

Оставете питата пак да втаса и я намажете с разбит жълтък. По желание се поръсва със семена се слага да се изпече в загряна на 150-180 градуса до готовност. Оставете питката за прохождане да се охлади на отворена врата на фурната за 5-10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
57
46
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мари
Мари
Много вкусна питка!Страхотна рецепта
21.12.2014 22:13
1
1
Покажи всички подкоментари