Начин на приготвяне
Разтворете маята в половината от прясното мляко, леко топличко с 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно. Оставете на топло да втаса и го прибавете към 700 г пресято брашно.
Добавете останалото мляко, яйцата (отделете 1 жълтък за намазване), захарта, солта, олиото и постепенно замесете гладко и меко тесто, което не трябва да се лепи пи бъркалки и лъжици.
Оставете го на топло да втаса хубаво и го разделете на 3 топки. Всяка разточете на продълговата кора, мажете с разтопена мазнина и слагайте отгоре другата.
Накрая трите кори се навиват на руло и се изрязват парчета (около 12), които се подреждат в намазнена тава. Може да заделите предварително малко от тестото и да оформите отгоре 2 малки бебешки ходилца с пръстчета.
Оставете питата пак да втаса и я намажете с разбит жълтък. По желание се поръсва със семена се слага да се изпече в загряна на 150-180 градуса до готовност. Оставете питката за прохождане да се охлади на отворена врата на фурната за 5-10 минути.
Коментари